Geoffroi de Charney, även känd som Guy d'Auvergne ("Pojken från Auvergne"), var ordförande i Normandie för riddare Templar. Charney accepterades i Order of Knights Templar i en ung ålder av Amaury de la Roche , Frankrikes preceptor .

Den 13 oktober 1307 beordrade kung Filip IV ett dramatiskt gripande av alla templare i Frankrike. Påven, Clemens V i November 22, 1307, efter påtryckningar från kungen, utfärdade ett påvlig dekret , som kallas pastoralis praceminentiae, beodrade alla monarker i den kristna tron att arrestera alla Tempelriddare och konfiskera deras länder i namn av påven och i kyrkan. 

Tempelherreordens stormästare Jacques de Molay , Geoffrey de Charney och många andra templare var i Frankrike, och, på order av den franska kungen, arresterades 13 oktober 1307 och torterades allvarligt tills de bekände sig för serien av hemska brott som de anklagades.

Det inkom fem initiala anklagelser mot templarna.

 - Den första var avståelse från Kristus och spottande på korset under inledningen till orden.
 - Den andra var avklädningen av mannen som skulle initieras och den skulle tre gånger kyssa preceptorn på naveln,        baken och munnen.
 - Den tredje intalades neofyten (nybörjare) att onaturlig lust var lagligt och hänvisade till att det var vanligt.
 - Den fjärde var att snöret som bärs av nybörjaren dag och natt "invigdes" genom att linda det runt en form av ett            mänskligt huvud med ett stort skägg, och att denna form var älskad av alla i orden.
 - Den femte var att prästerna i orden inte gjorde det helgade värden i firandet av mässan .

Den 18 mars 1314 återkallade de Molay och de Charney sina bekännelser och uppgav att de var oskyldiga för anklagelserna och de var bara skyldiga till att förråda deras ordning genom att bekänna under hårdhet för något de inte gjorde. De befanns omedelbart skyldiga för att ha återfallit kättare , för vilka straffet var döden. Detta tystade effektivt de andra templarna. Philip fortsatte att pressa och hota påven att officiellt upplösa ordningen, och saker kom till ett dramatiskt slut 1314 med det offentliga avrättandet genom att bränna ledaren Jacques de Molay och Geoffroi de Charney.