Jacques de Molay
Jacques de Molay

Jacques de Molay, (född 1243, Molay, Frankrike - död 19 mars 1314, Paris), sista stormästare i Knights Templar , en order bestående av riddare som grundades  under  korstågen 

Jacques de Molay Coats of arms
Jacques de Molay Coats of arms

Molay gick in i ordern 1265, kämpade i Syrien och var efter 1291 på Cypern. Han valdes till stormästare i templarna omkring 1298. Kallades till Frankrike (1306 eller 1307) av påven Clement V för att diskutera en ny korståg. Molay bad påven att undersöka vissa falska anklagelser om blasfemi och sodomi som nyligen hade gjorts mot hans order . 
Den 13 oktober 1307 arresterades och Templarerna i Frankrike, inklusive Molay, arresterades och förhördes på kommando av Philip IV, som var avsedd att krossa ordningen och beslagta dess rikedom. Den 24 oktober 1307, Molay, troligen under tortyr, erkände att några av anklagelserna mot ordern var riktiga, men han avvisade en anklagelse för sodomi. 
Han skrev till Tempelriddarna i hela Frankrike och ansåg bekännelse, men när påven skickade sina egna delegater för att genomföra undersökningarna, drog Molay och många av hans undersåtar tillbaka sina uttalanden och sa att de hade blivit uttömda av tortyr. 
I november 1309 och i mars 1310 överklagade Molay ett personligt omdöme av påven. Clement beslutade att under-trycka orden (mars 1312), och den 18 eller 19 mars 1314  fördömde en kommission med tre kardinaler Molay och andra värdighetsinnehavare av orden till evig fängelse.  Molay befanns skyldig brändes på ett bål som en relapsed kättare av Philip IV befäl samma eftermiddag.
Redaktörerna för Encyclopaedia Britannica

Påven Clement V
Philip IV
Förhör av Jacques de Molay. 1800-talstrycket
Jacques de Molays avrättning
Okänt brev av Jacque de Molay