Hugues äldre bror Odo V, greve av Troyes, dog 1093 och efterlämnade  ämbetet som mästare i Troyes, där Hugues placerade sin domstol, och Vitry-le-François. På detta sätt förenades de tre sammanhängande greveskapen som bildade kärnan i en fram-växande Champagne den äldsta av hans grevskap och platsen för det enda biskopsrådet i hans domäner, många samtida dokument kallar honom Greve av Champagne, den titel som hans efterkommande föredrar.

Cisterciensordens vapen Cisterciensordens vapen

Hans första nedtecknade akt är från år 1094, som är det äldsta dokumentet i klosterarkivet. Den del av akten  som sträcker sig längst i historien är hans beviljande av land år 1115 till munken Bernard av de reformerade benediktinerna på Cîteaux - ett cistercienserkloster i Clairvaux (i nuvarande Ville -sous-la-Ferté ),  där Bernard utnämndes till abbot och blev berömd som Bernard of Clairvaux. Hughs stadga övergår till den nya stiftelsen Clairvaux och dess beroenden, åkrar, ängar, vingårdar, skogar och vatten. Ett djupt kärleksfullt brev från Bernard till Hugh skrivet 1125 finns bevarat.  När Hugh för tredje gången gick ut för att slåss i det heliga landet anslöt  han sig då till  Tempelriddarna och  lämnade sin gravida hustru och  Odo. Hugh trodde sig var impotent och erkände aldrig sin son Odo. Istället överförde han sina titlar till sin brorson, som blev Theobald II av Champagne . Odos två söner, Odo II av Champlitte och William av Champlitte var viktiga figurer i det fjärde korståget . 

Constance of France Constance of France

Hugh gifte sig först med Constance, dotter till kung Philip I från Frankrike och Bertha av Holland. Deras enda barn, en son som heter Manasses, dog ung. Han gifte sig med  Isabella, dotter till Stephen I, greve av Bourgogne och systerdotter till påven Callixtus II.

När Hugh själv blev en Tempelriddare 1125, bestod styrkan av några mer än ett dussin riddare, och den första stormästaren av Tempelriddarna var en vasal av hans, Hugues de Payens , som hade varit med honom i Jerusalem 1114 . 

Molesme Abbey under 1600-talet Molesme Abbey under 1600-talet

Hugh var också den generöse beskyddaren av klostren i Montieramey Abbey och Molesme , och beviljade bidrag från sitt slott i Isle-Aumont, söder om Troyes. I ett kvarlämnat brev till honom från Ivo av Chartres (brev CCCXLV) påminner biskopen av Chartres honom om sina skyldigheter att gifta sig, kanske för att avskräcka honom från att lämna kontinuitetslöften.