Tempelherreorden (PCCTS) (latin: Pauperes Commilitones Christi Templique Salomonis) (Kristi och Salomos tempels fattiga riddare) var en medeltida riddarorden som grundades av Hugo av Payens, Gottfrid av Saint-Omer och sju andra riddare så sent som 1118 för att skydda pilgrimer mot överfall då de färdades till Jerusalem under korstågen, och för att värna  Korsfararstaterna.

           De nio Riddare som grundlade ordern

Hugo av Payens, född ca 1070, död 1136, var tempelherreordens  förste stormästare och en av de första nio  riddarna  som grundade orden. I Rom fick han påvens godkännande och tempelherreorden blev därmed en religiös militärorden, den första av sitt slag.
Mer information finner ni här
källa:https://sv.wikipedia.org/

Gottfrid av Saint-Omer ska ha varit en av de två riddare som grundade Tempelherreorden omkring 1118. Lite är känt om honom, möjligen härstammade han från familjen som styrde i Saint-Omer i dagens norra Frankrike.

Mer information finner ni här. källa:https://sv.wikipedia.org/ 

André de Montbard var den femte stormästaren i Tempelherreorden och också en av grundarna. Familjen Montbard kom från Hochadel i Bourgogne, och André var en farbror till St. Bernard of Clairvaux, som var halvbror till Bernards mor Aleth de Montbard.
Mer information finner ni här. Källa:https://www.theknightstemplar.org/

Hugues I eller Hugh (c. 1074 - c.1125), den tredje sonen till Theobald II, greve av Blois och Adele av Valois, var känd som greve av Champagne även om han föredrog greve av Troyes. Hans första nedtecknade akt är från år 1094, som var det äldsta dokumentet i  klosterarkivet.

                        Mer information finner ni här. Källa:https://www.theknightstemplar.org/

Geoffroi Bisol var ännu en grundare av Tempelherreorden, men ingen information hittades. Tydligen är lite känt om hans ursprung.

Archambaud de St. Amand var också en grundare av Tempelherreorden, men ingen information hittades. Tydligen är lite känt om hans ursprung.

Payen de Montdidier, också en av  grundandarna V Tempelherreorden. Han upp-rättade ett preseptorium i Oxford, England tack vare ett starkt stöd från drottning Matilda. 

Mer information finner ni här.

Rossal var en munk och en grundare i Knights Templar, cistercienserpräst och släkting till Bernard av Clairvaux.  men ingen annan biografisk information hittades. Tydligen är lite känt om hans ursprung.

Gondemar (Gondamer eller Gondemare) , en munk med portugisiskt ursprung, var en grundande medlem av Tempelriddarna. Gondemar är listad som en av Masters of the Knights Templar of Portugal, men ingen annan biografisk information hittades.

Personer som varit av betydelse för ordern

Bernhard av Clairvaux Född 1091 i Fontaine-lès-Dijon, Frankrike, död 20 augusti 1153 i Clairvaux, Frankrike, har förknippats med Tempelherreorden och var den främste förespråkaren av sällskapet som officiellt erkände den som en militär och religiös orden.
Mer information finner ni här. källa:https://sv.wikipedia.org/

Jacques de Molay, också stavad "Molai", var den 23: e och sista stormästaren av Tempelherreordern, som ledde ordern från 20 april 1292 tills den upplöstes på order av påven Clement V 1312.
Mer information finner ni härkälla:https://sv.wikipedia.org/

Geoffroi de Charney var ordförande för Tempelriddarna  i Normandie. Charney accepterades i Order of Knights Templar i en ung ålder av Amaury de la Roche , Frankrikes preceptor .  År 1307 arresterades de Charny, tillsammans med de övriga Tempelriddararna i Frankrike, och 1314 brändes de på bål.

Mer information finner ni här